Wicca je religija koja se ne bavi prvenstveno magijom nego duhovnim razvojom ljudskog bića, njegovom interakcijom s okolicom i svemirom oko sebe, učenjem i razumijevanjem Božanstva i svemira. Bazirana je na štovanju Prirode i Božanstva koje ima aspekt kako Boginje, tako i Boga.

Wicca je jedna od brojnih formi Paganizma, danas najrasirenija i najpoznatija.

Wicca je religija, priznata zahvaljujuci Geraldu Gardneru. Nije kult, jer nema nikakve dogme, nema svete knjige, vrlo je individualna. Jedini je zakon „Dok ne povredjujes drugog, radi sta ti volja“.

Wiccani veruju u 3×3 pravilo, odnosno da sve sto uradis ti se vraca 3 puta jace. Dakle, veruju u karmu, kao i u reinkarnaciju. Posle zivota dusa odlazi u Zemlju leta. Wiccanska magija nije visoka magija. Wiccani prave talismane,proucavaju astrologiju, pa i kabalu (bar je meni zanimljiva), bacaju cini (za koje bas ne verujem da deluju, ali ajd’), slave promene Majke Zemlje, stite prirodu.

Sve drevne Boginje se posmatraju kao Velika Boginja,koja ima brojna imena (Izida,Dijana,Hekata,Keridven,Afrodita..). Ima 3 aspekta,koji se menjaju u odnosu na god. doba, tj u odnosu na Prirodu. Ona je i devica, i majka i starica. Samim tim je ocigledno da Wicca ceni i stare zene.

Boginja ima odnose sa Bogom, on ga i radja, a i ljubavnik joj. On je takodje Veliki Bog, odnosno cine ga svi drevni Bogovi. On je rogati Bog Pan, Lucifer (ne Satana, vec starorimski Bog jutarnje zvezde (je l tako?)) Njihov odnos se slavi tokom 8 sabata. Slave se i esbati, noci punog Meseca. Kad je pun Mesec, mozete ostaviti vodicu celu noc, veruje se da je Meseceva vodica dobra za prociscavanje. Skupovi vestica (koveni) igraju, plesu, nekad goli (obavezno u Gardnerovoj formi Wicce), nekad ne.

Wicca je religija, a Witchcraft nije. To je zanat (kako se jednom nswiccan izrazio). To je bacanje cini, spravljanje napitaka, tj. bavljenje magijom. Ima mnogo formi Wicce: Gardnerova, Aleksandrijska (Alex i Maxine Sanders je osnovali, on je umro, a Maxineje ziva i prima vestice na obuku), vilinska, Dijanicka (feministicki pokret, verovanje samo u Boginju), Diskordijanska, Georgijanska, eklekticna (nastala pod uticajem drugih pravaca).