Hekata je kraljica noći, boginj mora, veštičarenja i među vladarima sveta duhova.Iako je moderna učenja najviše poznaje kao boginju magije i uroka,njeni atributi boginje,su mnogi širi Ona je kraljica raskršća: Hekate patrolira granicom između života i smrti. Ona služi kao posrednik između duhova i ljudi.

Njeno sveto mesto je trosmerna raskrsnica ili oblik slova T; Hekate je bila boginja sa organizovanim kultom. Pored Karije i Kolhide, imala je utočišta u Aigini i Lagini i gaj na brdu Aventin.

Čuvar grada Instanbula

Hekata je čuvar grada Istanbula (ranije zvanog Vizantija i Carigrad). Hekata je zaslužna za spas grada od napada makedonskog kralja Filipa II 304. p. Njegove snage pokušale su tajno da napadnu  grad za vreme tamnog meseca, ali Hekata je zapalila polumesec, stvarajući dovoljno svetlosti da Vizantinci shvate svoju opasnost i spasu se. U znak zahvalnosti počeli su da koriste njene simbole (zvezdu i polumesec) na svojim novčićima. Slika se i dalje pojavljuje na turskoj zastavi. Slika je prethodila islamu i bila je zvanični amblem vizantijskih Grka.

Iako je sada najviše povezana sa grčkom mitologijom, njeno ime, što znači „uticaj izdaleka“, i priznaje Hekatino inostrano poreklo. Smatra se da  je poreklom iz današnje Gruzije na Crnom moru, doma Medeje , njene najpoznatije bakte i sveštenice.Takođe, Hekata je svojevremeno bila glavno božanstvo Karije, sada u zapadnoj Turskoj. Grci su je poznavali kao ćerku Titana i kao poverljivicu i sluškinju Persefone, kraljice mrtvih.

Takođe je pomagala bogovima u njihovom ratu sa Gigantima i ubila Klitija.Ova velika moć koju je posedovala Hekata verovatno je bila razlog što je posle  poistovećivana sa nekoliko drugih božanstava i na kraju postala mistična boginja čije su se misterije slavile u Samotrakiji.Budući da je bila kraljica cele prirode, nalazimo je u identitetu sa Demetrom, Rejom (Kibelom ili Brimom); kako je  lovkinja i zaštitnica mladosti, ona je isto što i Artemida  i kao boginja meseca, ona se smatra mističnom Persefonom.

Svedok otmice Persefone

Osnove ovih  pomenutih zabuna i identifikacija, posebno sa Demetrom i Persefonom, sadržane su u homerskoj himni Demetri; jer je, prema ovoj himni, ona bila, pored Heliosa, jedino božanstvo koje je iz svoje pećine posmatralo otmicu Persefone. Sa bakljom u ruci, pratila je Demetru u potrazi za Persefonom; a kada je poslednja pronađena, Hekata je ostala s njom kao njen pratilac i saputnik. Ona tako postaje božanstvo donjeg sveta; ali ovaj pojam se javlja tek u vreme grčkih tragičara, iako je uglavnom aktuelan kod kasnijih pisaca.

Kao kraljica podzemlja Hekata je  opisana kao moćno i zastrašujuće božanstvo, koje vlada dušama preminulih; ona je boginja pročišćenja i izdisaja, a prate je stihijski psi. Postoji još jedna vrlo važna karakteristika koja je proizašla iz pojma da je ona božanstvo pakla

.Naime, smatrana je spektralnim bićem, koje je  slalo noću  iz donjeg sveta sve vrste demona i strašnih fantoma, koji su učili vračanja , koja su boravila na mestima gde su se prelazila dva puta, u grobnicama i blizu krvi ubijenih. I ona sama luta dušama mrtvih, a njen pristup najavljuju kukanje i zavijanje pasa. Brojni epiteti koje su joj dali pesnici sadrže aluzije na ove odlike narodnog verovanja ili na njen oblik.

Moćan duh

Hekata je kraljica noći.Noćno vreme je pravo vreme za Hekatu: ona prihvata ponude i molbe samo noću. Sve svečanosti, rituali i ceremonije u njenu čast održavaju se po mraku. Jedino prihvatljivo osvetljenje su sveće ili baklje.

Hekat je izuzetno moćan duh. Teogonija iz Hesioda opisuje Hekate kojoj je  Zevs davao počast iznad svih ostalih. Prema Tomith-u, Hekate je jednom služila  kao anđeo  glasnik za ostala božanstva.

Kada je ukrala  Herin salvet za lepotu da bi ga dala rivalki Evropi,Hera se razbesnela, progonila je Hekate, koja je pobegla prvo u krevet žene na porođaju , zatim u pogrebnu povorku i na kraju do jezera Aheron u Hadu gde su je pročistili Kabeiri. Hekate se pojavila moćnija nego ikad, boginja rođenja, smrti i pročišćenja. Ona vlada prolazima između područja života i smrti i na nju se pozivaju nekromanti.

Hekate je poznata po svojoj stručnosti sa biljkama i poznavanju njihove magične i lekovite moći. Čuveni magični vrt bio je vezan za njen hram u Kolhidi na Crnom moru, sada u modernoj Gruziji. Neki naučnici sugerišu da je drevni grčki ženski misterijski ceh , pod božanskim nadzorom Hekate, nekada bio odgovoran za sakupljanje i čuvanje vizionarskih, halucinantnih i otrovnih biljaka. Ista reč na grčkom znači „apotekar“, „trovač“ i „veštica“

Ako se izgubite na putu

Hekate obično odgovara na molbe vizijama i snovima. Hekate je duh raskrsnica Ako se izgubite na raskrsnici puteva, doslovno ili metaforično, zazovite njeno ime, a zatim obratite pažnju na znakove od nje. Može biti senka, kosa boginja: njen odgovor može biti suptilan. Potražite njene životinje: zmije, zmajeve, mačke, a posebno pse.

Hekata je boginja života, smrti, regeneracije i magije. Ona vlada mudrošću, izborima, isticanjem, pobedom, osvetom i putovanjima. Ona je svedok svakog zločina.

Svedok je zločina i nasilja nad ženama

• Poziva se za pravdu, posebno za seksualne zločine nad ženama i devojkama.

• Hekate se poziva kada pravda ne dolazi sa drugih kanala.Hekata donosi pobedu u borbi.

• Hekata ima moć da udovolji ili odbije bilo koju smrtnu želju.

• Može se pozvati radi zaštite pasa i pasa.

• Hekata se moli za plodnost, posebno za žensku decu.

• Hekati se može podneti molba za brzu i bezbolnu smrt

• Hekata se može pozvati na isceljenje, posebno ako medicinska rešenja nisu uspela.

• Može oterati duhove ili prouzrokovati zarazu njima.

Vođa pasa

Bila je poštovana kao vođa pasa.U njenim svetilištima često su žrtvovani crni psi.Zapisi govore kako ovi psi najavljuju njene dolaske i odlaske.Zapisi iz grčke istorije  govore da nisu samo njeni verni pratioci već i zaštitnici od zlih duhova,Poput Kerberosa, Hekateovi goniči mogu da provere svojevoljne duhove i drže ih daleko od vašeg doma i / ili duhovnih obreda. Što se tiče svakodnevnih stvari, ni Grcima, a ni Rimljanima nije bilo strano aktiviranje pasa kao zaštitnika. Veliki goniči crnih mastifa bili su osnovno pomagalo u radu na zaštiti domova i farmi. Takođe su obučeni kao ratni psi, poznati po hrabrosti i snazi u odbrani.

Hekate je zaštitnik  babica, veštice, iscelitelja, travara, ljubitelja pasa i spasioca; ona je matrona žena uopšte i štiti one koji jašu konje.Njene biljke su beli luk,mandagora,kana,lavanda.Tisa,šipak,crna topola su Hekatino drveće.Broj je 3.Boja crna.

Manifestacije i ikonografija

Hekate, kraljica veštica, vrhovna je osoba koja menja oblik: uobičajene manifestacije su poput crnog psa ili zrele žene. Može se manifestovati kao izmučena, oronula starica ili kao seksi, elegantna, zavodljiva žena. Ima čak i povremenu manifestaciju sirena. U kosi može nositi zmije. Povremeno se pojavi kao crna mačka, zmija ili zmaj.Opisana je kao strašnog izgleda, bilo sa tri tela ili sa tri glave, jednom od konja, drugom od psa i trećom od lava. Kip Hekate iz osmog veka pre nove ere prikazuje je s krilima kako nosi zmiju.

U umetničkim delima je ponekad bila predstavljena kao jedno biće, ali ponekad i kao troglavo čudovište.  Male statue ili simbolične predstave Hekate (hekataia) bile su veoma brojne, posebno u Atini, gde su stajale pre ili u kućama, i na mestima gde su se dva puta ukrštala; i činilo bi se da su ljudi konsultovali takve Hekateje kao proroštva. Na kraju svakog meseca postavljana su jela sa hranom za nju i druge izbegavače zla na mestima gde su se prelazila dva puta; a ovu hranu su jeli siromašni ljudi.

Sveti datumi i rituali

Poslednji dan u mesecu posvećen je Hekati .Hekatini drevni bhakte održavali su večere u njenu čast poznate kao Hekate večere. Pripremala se hrana povezana sa njom. Predjelo je obično bila riba, naročito crveni cipal. Poklonici su gostili i slavili. Ponude i ostaci ostavili su se ispred vrata ili na raskrsnici Hekate i njenih pasa. Čak i unazad kada su se cinici podsmevali da hranu smeštenu napolju zapravo jedu divlji psi i beskućnici, a da nisu shvatili da je to Hekateina namera: ovo je jedan od načina na koji ona prihvata ponude. (Crkva je još uvek pokušavala da iskoreni ovaj ritual još u jedanaestom veku.)

I manje privatne ponude mogu se ostaviti na raskrsnici:

Stavite darove na tanjir ili ravni kamen i ostavite ih na raskrsnici kada padne mrak.

Zazovite se, a zatim se udaljite bez osvrtanja.

Ne vraćajte se po tanjir, već ga smatrajte delom ponude. (Drugim rečima, nemojte koristiti tanjir koji želite da zadržite.) Susret ili saslušanje psa pokazatelj je da je vaša molba uslišena.

Ponude:
Jaja, beli luk i med (posebno med od lavande); kroasani i hlebovi i peciva u obliku polumeseca; sveće; tamjan; slike pasa, posebno crnih pasa; akcije u ime pasa.

IZVOR: https://www.luxenna.com/