Tradicionalni oblik ljudske magije, izraz Hoodoo može imati različita značenja, zavisno od toga ko ga koristi i šta uključuje njihovu praksu. Uopšte, Hoodoo se odnosi na oblik narodne magije i korenova koji su se razvili iz afričkih praksi i uverenja. Mačka Yronwoode iz Luckymojo dodaje da savremeni Hoodoo uključuje i neke indijansko botaničko znanje, kao i evropski folklor. Ovaj mishmash praksi i uverenja kombinuje da formira savremeni Hoodoo.

African Ancestral Magic

Iako su mnogi sledbenici moderne Hoodoo prakse afro-američki, mnogi ne-crni praktičari su i tamo. Međutim, koreni tradicije obično se nalaze u folklornoj praksi Centralne i Zapadne Afrike i dovedeni su u Sjedinjene Države tokom trgovine robovima.

Jasper je rukovodilac u Lowcountry-u u Južnoj Karolini. Kaže: „Naučio sam od mog oca koji ga je naučio od oca i tako dalje, odlazak nazad. To je zanimljiv paradoks, kako se tradicionalni Hoodoo nije mnogo promenio, iako naše društvo ima. Ja sam crnac sa magistarskim studijama i uspješnim kompjuterskim biznisom, ali ja i dalje dobijam telefonske pozive od djevojčica koje žele ljubiteljke filtra ili muškarce kojima je potrebno čovjeka da se njihova žena ne zeza ili neko ko koči i treba malo više sreće. „

Mnogi Hoodoo čaroliji su povezani sa ljubavlju i požudom, novcem i kockanjem i drugim praktičnim aplikacijama.

U nekim oblicima Hoodoo-a postoji i poklon predaka. Međutim, važno je napomenuti da uprkos korištenju magije i predaka , Hoodoo uopće nije paganska tradicija – mnogi praktikanti su ustvari hrišćani, a neki čak i koriste Psalme kao osnovu za magiju.

Yvonne Chireau, vanredni profesor religije na Swarthmore College-u, piše u Conjure i hrišćanstvu u devetnaestom vijeku: religiozni elementi afričke američke magije koji Hoodoo, ili čudesna magija, bio način za afričke robove da koriste svoje prakse predanja za zaštitu i moć.

Ona kaze,

„U kulturama iz kojih su robovi nacrtani u Zapadnoj i Centralnoj Africi, religija nije bila posebna, podeljena sfera aktivnosti, već način života u kome su ukorenjene sve društvene strukture, institucije i veze … Tradicionalne afričke religije su bile orijentisana ka pozivu tih moćnih svetskih sila u različite svrhe, uključujući predviđanje budućnosti, objašnjenje nepoznatog i kontrolu prirode, osoba i događaja … Sa svoje strane, Conjure je direktno govorio o robovima robova, percepcije bespomoćnosti i opasnosti pružanjem alternativnih, ali uglavnom simboličnih sredstava za rješavanje patnje. Tradicionalna tradicija omogućila je praktičarima da se brani od štete, izleči svoje bolesti i postigne neku konceptualnu mjeru kontrole nad osobnim stradanjima. „

Hoodoo i Mountain Magic

U nekim područjima Sjedinjenih Država, termin Hoodoo se koristi za planinske magije. Korišćenje predznaka, čarapa, čarolija i amuleta često se inkorporira u ljudske magijske prakse koje se nalaze u jugoistočnoj SAD. Ovo je savršen primer kako je dijasporna magijska praksa postala transkulturna. Za više informacija o planini Hoodoo, pročitajte izvrsnu knjigu Byron Ballarda , Staubs i Ditchwater: Prijateljski i korisni uvod u Hoodooove hudobije .

Uprkos zbunjenosti koja se često nalazi u ljudima koji nisu nikakva vrsta magije, Hoodoo i Voodoo (ili Vodoun) uopšte nisu isti. Voodoo poziva određeni skup božanstava i duhova i predstavlja stvarnu religiju. Hoodoo, s druge strane, je skup veština koje se koriste u narodnoj magiji. Međutim, oboje mogu biti praćene ranijim afričkim magičnim praksama.

Tokom kasnih tridesetih godina, Harry Middleton Hyatt, folklorist i anglikanski ministar, putovali su oko američkog jugoistoka, intervjuiše Hoodoo praktičare. Njegov rad je rezultirao zapanjujućom kolekcijom hiljada čarolija, magičnih verovanja i intervjua, koji su tada sakupljani u nekoliko knjiga i objavljeni.

Iako je Hyatt bio plodan, naučnici često dovode u pitanje tačnost njegovog rada – uprkos intervjuima stotinama afroamerikanaca, on izgleda nije imao puno razumevanja o tome kako je Hoodoo radio u kontekstu crne kulture.

Pored toga, veliki deo njegovog rada snimljen je na cilindrima, a zatim je preveden fonetički, čineći se kao da on stereotipizira afro-američke regionalne dijalekte sa kojima se susreo. Bez obzira na to, imajući u vidu ova pitanja, Hyatt volumes pod nazivom Hoodoo – Conjuration – Witchcraft – Rootwork su vredni istraživanja za sve koji su zainteresovani za Hoodoo praksu.

Još jedan dragoceni resurs je knjiga Voodoo i Hoodoo-a Jim Haskinsa, koja gleda na obe magične tradicije. Na kraju, spisi Vancea Randolpha o magarskoj i folklornoj Ozark-u pružaju odličnu perspektivu na planinsku folku magiju.