Začetkom wicce možemo smatrati povratak Geralda Gardnera u Englesku gdje je došao do skupine ljudi za koje je smatrao da su jedni od rijetkih preostalih sljedbenika „Stare Vjere“. Ova se skupina uspostavila kao koven (skupina vještica) koji je postao poznat kao New Forest coven (po predjelu New Forest u Engleskoj). Voditeljica kovena, „stara Dorothy“ Clutterbuck je našem dragom Gardneru dala nekakav uvod u cijeli svijet wicce (iako je ovo bilo daleko od njegovog prvo susreta s okultizmom i sličnim). Iniciran je 1939. godine u koven, ali nije mogao dijeliti svoje znanje jer je koven bio tajan, a uz to su još postojali zakon protiv Vještica. Tako je 1949. izdan roman po imenu High Magic’s Aid (Pomoć visoke magike) koja je ukratko pričao o povijesti Umijeća (drugi naziv za vještičarstvo/vještičje umijeće, engl. witchcraft = the Craft skraćeno) i iznijela dva rituala inicijacije. Doduše, Scire (Gardnerov pseudonim) nije niti spomenuo Božicu u ovom djelu. Tek kada su zakoni protiv vještica ukinuti 1951. je Gardner napisao dvije knjige pod vlastitim imenom: Witchcraft Today (Vještičarstvo danas) i The Meaning of Witchcraft (Značenje Vještičarstva). Na temelju ovih triju knjiga je osnovana prva tradicija wicce: gardnerijska tradicija.

O daljnjem razvitku ću pričati u nekom drugom postu jer su se od tu granale idruge tradicije s različitim uvjerenjima. Ja ću sada spomenuti neka zajednička uvjerenja svih tradicija, ali bih vas zamolila da upamtite kako je paganizam (i wicca) vrlo liberalan put pa ćete naići na neke pagane koji vam mogu reći jednu stvar i onda naići na druge koji će tvrditi totalno nešto suprotno. Vi ćete također s vremenom razviti svoje teorije i prakse, ali poštujte i tuđe.

Dakle, spomenula sam maloprije da Scire (Gardner) nije spomenuo Božicu! To bi trebalo značiti da postoji nekakva Božica, zar ne? Pa da, tako je. Wicca je zapravo duoteistična jer priznaje i Boga i Božicu (muško-žensko, muževno-ženstveno, snaga-nježnost, šume-vode, Sunce-Mjesec itd.). Moja dosadašnja razmišljanja su sljedeća: Bog i Božica nisu entiteti (barem ne kako ih ja vidim) već metafore za balans, harmoniju. Manje-više će se svi složiti o aspektima Boga i Božice.

Najčešće se uzima da Božica ima 3 aspekta: Djevu, Majku i Staricu (eng. Maiden, Mother, Crone). Ovo se možemo izravno povezati s fazama u životu svake žene, fazama Mjeseca itd. Simbol trostruke Božice su spojene tri faze Mjeseca. Ostali simboli uključuju spiralu i poznati simbol figure žene s istaknutim grudima i bokovima (uglavnom bez nogu) kao što možete vidjeti na fotografiji privjeska.

Boga se gleda iz dvije perspektive: kao Rogatog Boga ili kao Zelenog Čovjeka. Rogati Bog predstavlja seksualnost, muževnost, lov, divljinu i ciklus života dok je Zeleni Čovjek blagi, mudri gospodar Sunca. Još jedna „podjela“ Boga je na Boga/Kralja Hrasta (eng. Oak King) i Boga/Kralja Božikovine (eng. Holly King). Prvi vlada od Yulea (21.12.) do Lithe (21.6.), dok drugi vlada od Lithe do Yulea. Na ova dva blagdana se vodi bitka između ova dva aspekta te jedan pobjeđuje drugog. Ovu mitologiju mogu posebno obraditi u jednom postu ako zaželite 🙂

Postoji osam svetkovina: 4 solarne i 4 žetvene/vatrene. Solarne su one koje označavaju solsticije i ekvinocije (Yule, Ostara, Litha, Mabon), a žetvene su one kojima su određeni datumi po prirodnim ciklusima ili prema poljoprivrednim obvezama (Imbolc, Beltane, Lammas i Samhain). Redom idu ovako
Yule (21.12.)
Imbolc (02.02.)Ostara (21.03.) Beltane (01.05.)Litha (21.06.)Lammas (01.08.)Mabon (21.09.)Samhain (31.10.)   O svakom ću sabatu pojedinačno govoriti kako bude prolazila godina. Sljedeći je na redu Mabon pa ću o tome uskoro napisati nešto kako bih vam stvorila ugođaj jesenskog ekvinocija i rekla nešto o mitologiji i običajima ovog blagdana. Uz sabate se slave i ezbati – noći punog Mjeseca. Ovo je vrijeme kada se slavi moć Božice i smatra se vrhuncem snage Mjeseca.   Jedna od najdražih stvari kod pagana mi je njihov (ili bolje rečeno naš) moral. Svaka osoba koju sam do sada upoznala ovih vjerovanja je imala jake principe i zavidan moral. To bi h povezala s dvjema načelima wicce: trostruko pravilo i Vještičja pouka.  Trostruko pravilo glasi: sve što napraviš vratit će ti se triput. Ovo je iznimno pojednostavnjeno, ali mislim da je za sada dovoljno. No, ovo nije doslovno. Ovo „pravilo“ ukazuje samo na to da će ti se vratiti sve što napraviš ali pojačano tj. ako napraviš dobro djelo nešto će ti se još bolje desiti, ali isto vrijedi i za loša djela pa vrijedi paziti na to što radiš i namjeravaš. Ovaj je pojam u praksu uveo Raymond Buckland (koji je uveo wiccu u Ameriku te preuzeo ovo od svoje učiteljice Monique Wilson koja ga je ujedno i inicirala).
Ovo se pravilo spominje i u Vještičjoj pouci (eng. Wiccan Rede) koja je zapravo pjesma od Doreen Valiente (da, još jedna poznata vještica, opet povezana s Gardnerom kao i svi prije spomenuti). Predugačka je da bih je ovdje obrađivala, ali bih mogla sljedeći svoj post posvetiti njoj.  Sve ostalo što nisam spomenula nije manje važno, ali smatram da je post već i ovako predugačak pa ću se nekim stvarima pozabaviti još kasnije. Smatrajte ovo jednim uvodom (ili podsjetnikom za one koji su već upoznati sa svime) u svijet wicce i vještičarstva jer to zapravo i jest. Knjige i knjige su napisane o svakoj ovoj temi, a neke od njih ćete možda i pročitati da ne morate samo čitati mene ovako dosadnu 😉