Bavljenje magijom je grešno i izuzetno opasno. Po zakonu privlačenja samosličnih sadržaja, šteta ili zlo koje se pripremaju drugima obrušavaju se baš na one koji nedela žele i sprovode. Priroda neumoljivo deluje po principu: Kakva setva, takva žetva. Izraz tih dubokih prirodnih zakona je i iskustvo koje kaže: zlo se zlim vraća, a dobro dobrim nagrađuje. Ova pravila često potvrđuju događaji iz svakodnevnog života.
Svako je sposoban da se lako zaštiti, odbrani i ukloni štetne učinke, pogotovo sugestivne magije. Postupak je sledeći: hitno preseći negativne misaone obrasce i preobraziti ih u pozitivne.
Nap rimer, čim se u svesti javi strepnja: oboleću, odmah je preokrenuti u misao: sve sam zdraviji! I uopšte, kad god se jave tegobe, ponavljaj: bolje mi je, bolje mi je…!
Posebno je delotvoran obrazac: pred snagom Gospoda, moga Zaštitnika, neprijatelj je nemoćan! Za razliku od nemušte sugestije, kratkotrajne plodove, obraćanje Gospodu daje neuporedivo više: usmerava ka vrlinskom ponašanju, jača duh i priprema ga za večnost. Evo jednog od opštih obrazaca koji uspešno brišu negativne sugestije: Bog mi pomaže, sposoban sam, uspeću!
Što se u biofizičkom smislu postiže obrascima koji brišu magijske uticaje i sugestije uopšte? Okretanjem negativnih u pozitivne misli čovek dolazi u normalno beta stanje moždanih treptaja. On se smiruje. Vibracije su ređe, a nervni kanal rasterećen. Ćelije rade celishodnije, što dovodi do postepenog oslobađanja od tegoba, osoba ozdravlja jer se negativna zapovest briše iz organizma. On počinje da radi po novom, pozitivnom uputstvu.

Savremena nauka ozbiljno istražuje jednu začuđujuću pojavu o kojoj govore i mudraci drevnih vremena. Radi se o sledećem: talasi misaone energije podstiču prirodu da preko jedinstvenog polja pomaže da se ostvare naše želje i očekivanja. Budući da priroda ispunjava ono što joj ponudimo, bitno je daša očekivanja budu povoljna. I u tome je delotvornost nepresušne nade kod iskrenih vernika.
Da bi se priroda usmerila ka ostvarenju namera, podesno je da željenu misao podrži što više ljudi. Što je u talas očekivanja utkano više povoljnih misli, to je veća njegova jačina. Ko to zna, i veruje da može, u stanju je da mislima proizvodi čuda. Iz tih prirodnih principa proizilazi velika odgovornost koja pada na vidovnjake, gatare, mage, vračare… Naime, njihova ‘predskazanja’ mogu da navedu pojedinca ili više osoba, da razmišljaju o ispunjenju prorečenog. Ako i poveruju da će tako biti, onda, po načelu holističke samosličnosti, jedinstveno polje teži da se to i ostvari. Prema tome, ono što zovemo predskazanjem može biti iznuđivanje da se to dogodi.
Zato su posebno štetna i grešna katastrofična predskazanja koja zastrašuju ljude. Po opisanim prirodnim načelima, ona naročito pogađaju one što su u predskazanje poverovali, a žestoko se ustremljuju i na vidovnjake koji su ih izrekli. Izuzetno je opasno kada se katastrofična predskazanja putem medija prošire u javnosti. To je deo psiholoških i magijskih sredstava koje Zapad obilato koristi.
Jednostavan način zaštite je u suzbijanju znatiželje i odbacivanju iz svesti svih onih predskazanja koja nas opterećuju. Tada se one svode na ono što uglavnom i jesu: prazni sadržaji koji nam bez potrebe zaposedaju um.